wtorek, 11 grudnia 2012

szybka pasta alla siracusana/ Lidl

Taaaaaaaaak! Pierniczki gotowe... i jak pięknie pachnie. Ale dziś nie o gingerbreads... :-( może jutro?
Dzisiaj 'szybki' makaron, przepis lidl'owski, bo będąc na zakupach w ulubionym sklepie skorzystaliśmy z przepisu Pascala. Nie narzekamy, było dobre, może codziennie tego makaronu robić nie będziemy, ale... raz na jakiś czas czemu nie. Zrezygnowałam z kaparów, oliwek (bo chłop nie lubi... no jak można nie lubić oliwek?!:-P) i z anchois. Ja tylko narzekam, że nie moja kuchnia to o wszystko muszę pytać... ;-)




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- makaron - wstążki (z chili): 500 g
- średnie pomidory: 4 szt.
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- filety anchois, pokrojone w kosteczkę: 8 szt.
- kapary posiekane: 1 łyżka
- czarne oliwki bez pestek, pokrojone w talarki: 100 g
- zielona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w paseczki w poprzek: 1 szt.
- bakłażan, pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- Grana Padano: 80 g
- bazylia: kilkanaście listków
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- olej roślinny: odrobina


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

- w głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek
- pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki  (pestki odkładamy do miski)
- na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając 
- pomidory bez skórek kroimy w większą kostkę. 3 ząbki czosnku siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. 
- solimy bakłażana na patelni 
- na patelnię do bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów i mieszamy
- doprawiamy niewielką ilością soli i dość dużą ilością pieprzu 
- całość dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut.
- patelnię zestawiamy na najmniejszy palnik.

- w garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól
- makaron gotujemy al dente pod przykryciem
- sos mieszamy. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut
- kilkanaście listków bazylii kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię, doprawiamy pieprzem 
- odcedzamy makaron
- na talerz wyciągamy makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.  



Smacznego! N. :-)

1 komentarz: