A te gingerbreads jeszcze mnie nie zawiodły. Mocno rosną, dobrze smakują i długo mogą leżeć w pudełku... Polecam z całego mojego piernikowego serca, nawet jak ktoś przypomni sobie o zrobieniu pierniczków w Wigilię... będą dobre, bo nie są twarde i u każdego z rodzinki... zęby będą całe. :-)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka masła
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 5 żółtek
- 1 i 1/4 kg mąki
- przyprawa do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki amoniaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- masło, miód i cukier roztopić w garnku i przestudzić
- dodać żółtka i wszystko wlać do mąki zmieszanej z sodą, amoniakiem i przyprawami do piernika
- dodać kwaśne mleko i wyrobić ciasto
- rozwałkować jak najcieńsze 'placki' i wykrawać pierniczki
- układać pierniki na blasze pokrytej papierem do pieczenia
- można smarować jajkiem i posypać brązowym cukrem
- piec w piekarniku 11 minut w 190 stopniach (najlepiej sprawdzać czas i temperaturę- w kaźdym piekarniku może się to odrobinę różnić)
- po upieczeniu wyłożyć na siatkę do ostygnięcia i ozdobić wedle fantazji...
- 1 szklanka masła
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 5 żółtek
- 1 i 1/4 kg mąki
- przyprawa do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki amoniaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- masło, miód i cukier roztopić w garnku i przestudzić
- dodać żółtka i wszystko wlać do mąki zmieszanej z sodą, amoniakiem i przyprawami do piernika
- dodać kwaśne mleko i wyrobić ciasto
- rozwałkować jak najcieńsze 'placki' i wykrawać pierniczki
- układać pierniki na blasze pokrytej papierem do pieczenia
- można smarować jajkiem i posypać brązowym cukrem
- piec w piekarniku 11 minut w 190 stopniach (najlepiej sprawdzać czas i temperaturę- w kaźdym piekarniku może się to odrobinę różnić)
- po upieczeniu wyłożyć na siatkę do ostygnięcia i ozdobić wedle fantazji...
a niedługo... przepis na drugie pierniczki, równie smaczne! Trochę inne, bo z kakao i nie rosną takie 'duuuże'. :-)
N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz