piątek, 29 marca 2013

sernik z brzoskwiniami i kruszonką.

Oj... trochę mnie nie było... trochę czasu brak... nawet nie obfotografowałam domu na święta... ale wstyd!

Dzisiaj przekazuję Wam przepis na mój jeden z dwóch ulubionych serników... jeszcze zdążycie zrobić na święta! :-)

SKŁADNIKI CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukry pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany

SKŁADNIKI NA SER:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1 puszka brzoskwiń lub ananasa

SKŁADNIKI KRUSZONKA:
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 10 dkg margaryny miękkiej
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- składniki na ciasto wyciekać, zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę
- ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (taka 20x35/40 będzie dobra)
- ciosta lekko 'podziurkować' widelcem
- żółtka utrzeć ze szklanką cukru i margaryną
- dodać ser i budyń- ciągle miksując
- na końcu dodać pianę ubitą z białek i miksować na najmniejszych obrotach
- delikatnie wyłożyć masę serową do blachy z ciastem (ja przelewam chochlą do zupy- bardzo powoli i delikatnie, ciasto mi wtedy nie opada!)
- kroimy brzoskwinie w paski i układamy na masę
- utrzeć margarynę z mąką i cukrem, dodać kokos i porobić 'grudki' palcami
- gotową kruszonką posypać ciasto z owocami
- piec w piekarniku przez 55 minut, 170-180 stopni

pozostawić do przestygnięcia i smacznego zajadania! :-)


może jeszcze jutro dodam jakieś jajca...? wesołych Wam! :-)

2 komentarze:

  1. Jadłam go nie? To ten sernik jadłam nie? :) Jak to ten to jest pysznyyyyy :*

    OdpowiedzUsuń